perjantai 12. huhtikuuta 2019

Opintomatka Turkuun osa 2 | Taideteos josta haluaisin kertoa

Kun olimme tehneet valokuvaus tehtävän menimme Turun taidemuseoon tutustumaan perus kokoelman lisäksi Hannaleena Heiskan ja Raimo Saarisen teoksiin. 

Silmät auki pimeässä

Tehtävänä oli valita teos joka kosketti jotenkin itseä ja kertoa kenelle siitä haluaisi kertoa ja viisi perustelua. Itse valitsin Raimo Saarisen teoksen nimeltä: Silmät auki pimeässä. Teos on tilallinen installaatio kuvanveiston keinoin.



Teoksessa on suomen luonnosta kasveja sekä monet teoksen kasvit ovat trooppisia kasveja. Jos ilmasto lämpeneekin entisestään voivatko kasvit metsissä hävitä ja tilalle tulla kasveja jotka selviävät uusissa olosuhteissa paremmin kuten jotkin trooppiset kasvit.



Haluaisin kertoa tästä teoksesta kaikille koska: 

  1. Ilmastonmuutos on ajankohtainen aihe.
  2. Ilmastonmuutoksesta pitäisi herättää keskustelua.
  3. Teos herätti ajatuksia ja maailman tuskaa.
  4. Teos ja sen aihe voisivat kiinnostaa heitäkin jotka eivät välttämättä muuten kävisi taidetta katsomassa koska se kertoo ajankohtaisesta aiheesta näyttävällä tavalla.
  5. Pienehkön ilmasto ahdistuksen lisäksi teos aiheutti myös ihastusta koska se oli rakennettu kolmestakymmenestä eri osasta ja elävistä istutetuista kasveista ja oli yksinkertaisella tavalla hyvin näyttävä.
Raimo Saarisen Silmät auki pimeässä 

Hannaleena Heiska: elämän ja olemassaolon mysteeri

Hannaleena Heiskan näyttely koostuu maalauksista, piirustuksista ja filmimateriaalista. 


  • Meille erityisesti kerrottiin hiili- ja pastelli töistä joissa aiheena oli kasvojen tunnistusta vaikeuttavat meikit ja hiustyylit ja miten niillä voi suojatua sekä sulautua. Toisaalta kuitenkin luoda uuden tai hetkellisen identiteetin. Mietimme miltä tuntuisi jos esimerkiksi kouluun mentäessä olisi kasvojen tunnistus onko luokassa paikalla, kuinka paljon se keräisi itsestä tietoa. Kasvot kuitenkin ovat hyvin henkilökohtainen ja identiteettiä määrittävä asia. Kasvojen tunnistimia on kuitenkin jo kännykässä ihan arkielämässä ja lentokentillä tarkastuksia tehtäessä.
  • Teokset syntyvät intuitiivisesti ja liittyvät usein taiteilijan elämäntilanteeseen. Esimerkiksi eräs hänen teoksissaan esiintyvistä hahmoista omaa hänen mielestään samoja piirteitä hänen entisen poikaystävänsä kanssa. Metallimusiikki on inspiroinut Heiskaa sekä tatuoinnit ja naamiot, että romantisoitu kuoleman kuvasto.
  • Hannaleena Heiska on kiinnostunut myös eläinten oikeuksista joista on syntynyt maalauksia olennoista joilla on sekä ihmisen,että eläimen piirteitä. 

Muun näyttelyn kävimme katsomassa opastetun kierroksen jälkeen kun seuraavaksi siirryimme taidemuseon toiseen kerrokseen katsomaan Raimo Saarisen teosta josta kerroinkin jo aiemmin ja perus kokoelma näyttelyä. 

Perus kokoelma nättelyssä Taidemuseon toista kerrosta kiersivät näyttelyt jotka oli jaettu neljän elementin, maan, ilman tulen ja veden mukaan.



Maa: Kati Immonen/Sarjasta Korpi vastaan puutarha:Juhannusruusu


Ilma: Ernst Billgren/ Kaksi mahdollisuutta



Tuli: Tuntematon/ Tulipalo merellä


Vesi: Ismo Kajander/ Nyt tuulet nuo viestin jo toivat/ Henrik Otto Donnerille






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Portfolio

Tähän Portfolioon on koottu työnäytteitä visualistiopintojeni ajalta.  Olen kertonut vähän valokuvauksesta, grafiikasta ja myymäläpr...